De 85/15-regel van online marketing

Van dichtbij is alles anders. Niet noodzakelijkerwijs beter of slechter, maar gewoon, anders.*

We hebben iTunes en Spotify, maar op de hoek van de straat verkopen ze cd’s en deze week stond Macy Gray lp’s te verkopen in TivoliVredenburg.

We hebben Facebook, Twitter, GeenStijl en NU.nl, maar het krantenrek staat vol met papier. Er gaat niets boven de geur van vers papier bij het bladeren in een nieuw boek. FSC dan wel, dat ruikt net iets beter.

Hetzelfde geldt voor advertising en sales, kortweg marketing. Traditioneel is de gewenste verhouding tussen creatie en verspreiding zo’n 15/85; met zo weinig mogelijk middelen (15%), zo veel mogelijk effect.

Bij online marketing is dit anders. Wil je in de smaak vallen bij Google of Facebook, opvallen in de Inbox of mensen vasthouden op een website of platform, dan moet je zorgen dat je content goed is en opvalt, dat je klanten iets geeft om over te praten, dat mensen helpt een probleem op te lossen. Het is de motor van online marketing: SEO, SEA, content marketing, social media marketing: alles draait om content. Online is de verhouding tussen creatie en verspreiding met 85/15 dan ook net andersom.

Je doorbreekt de ruis niet met nog meer ruis. Zoals Hans van Dijk in zijn manifest (2011) schreef; ‘Stop met zenden, of… “outzend” them…,’ want: Iedereen zendt, niemand luistert. Zijn punchlijn?

Vergeet tekst. Bedenk een idee.

We hebben het aan prof. Sharp te danken dat de hele wereld nu snapt dat marketeers te veel met alle winden hebben meegewaaid en te weinig focus hebben gehouden op de fundamenten van ons vak. Dat is ons aan te rekenen en daarmee hebben we aan geloofwaardigheid ingeboet.

Maar het is mede dankzij figuren als prof. Ritson dat we langzaam weer opkrabbelen. De kunst is om daarbij niet te vervallen in ‘of/of-denken,’ maar je best te doen in het ‘en/en-denken.’

‘Omnichannel’ heet dat in een duur woord.

‘Polariteiten managen’ in een nog duurder woord.

Ruby is een prachtig nieuw album en het optreden van Macy Gray was een belevenis van jewelste. Waar een ander naar huis gaat met de langspeelplaat onder zijn arm, kies ik voor Spotify om het allemaal te kunnen herbeleven. Een fijne balans tussen creatie en verspreiding.

Hoe je een goede marketeer herkent? Vraag eens naar (meestal-) haar ideale verhouding tussen creatie en verspreiding. Het antwoord spreekt vast boekdelen.

(*) Ooit een regel uit een gedicht uit een krant, helaas zonder bron.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s