Koekje van eigen deeg

Was het tot nu toe vooral de marketeer die bezig was met het ‘profilen’ van klanten en hun gedrag, lijkt de tijd aangebroken dat zhij zelf het onderwerp van analyse en interventie zal worden. Koekje van eigen deeg of kans om te gaan shinen?

Na sales (bedankt Google) en advertising (bedankt Facebook) is het nu de beurt aan marketing om digitaal te gaan. Het onderscheid tussen de linker- en rechterhersenhelft verdwijnt uit de functies en de marketeer zal beide onder de knie moeten krijgen.

Waar het meten als eerste stap van de cybernetic feedback loop van het rechtse, creatieve deel tot nu toe te complex leek, is de techniek er nu klaar voor. Het profilen van de marketeer is begonnen.

Marketing zal als centrale functie van de organisatie wederom het verschil maken, maar de huidige generatie marketeers lijkt zich te verdrinken in ofwel het volgen ofwel het debunken van vluchtige hypes en trends.

De recente beweging van offline naar online, van strategie naar tactiek en van marketing naar communicatie, is geen bedreiging maar een kans. Want hoe meer er geautomatiseerd kan worden, hoe meer tijd en ruimte er ontstaat voor heldere inzichten en echte ‘customer development.’

‘Never send a human to do a machine’s job.’ – Agent Smith (The Matrix, 1999)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s