Digitale neesticker

Terwijl de wereld doordraait, denkt Facebook na over een vervolg. Het hoogste niveau van privacy is een betaalde versie, dus ze horen de kassa’s al rinkelen. Een detail is echter dat privacy niet te koop is en dat ook de betaalde versie daar niets aan zal veranderen.

We sell ads

Wij zien onze zeep graag terug in onze favoriete soapserie. Zonder adverteerder en televisieproducer Procter & Gamble (P&G) had onze ‘turning world’ er heel anders uitgezien. Want zonder adverteerders kan media niet bestaan. ‘Senator, we sell ads,’ aldus Zuck. En dat terwijl het in de begindagen van internet verboden was om reclame te maken.

Massa = kassa

Adverteerders hebben massa nodig. Luisterde de massa eerst naar de radio, later keek men ook televisie en nu zitten we –vaak tegen wil en dank- vastgeplakt aan onze smartphone. Met Facebook als het nieuwe As the World Turns en data als de nieuwe zeep.

Het gaat niet om de beurswaarde van Facebook of de miljarden die Zuck & Sand opstrijken. Het gaat ook niet om het feit dat data -van en over ons- gebruikt wordt om meer euro’s uit onze zak te kloppen. Wat op het spel staat is onze vrijheid, onze privacy, ons recht om ons te weren tegen de corrigerende invloed van de buitenwereld.

‘Dan maar betalen,’ klinkt de oplossing van een betaalde Facebook variant van Sheryl Sandberg daags na de verhoren in het Amerikaanse Congres. ‘Privacy is niet te koop,’ horen we ondertussen uit de mond van Telegram-oprichter Doerov in Rusland. ‘Mensenrechten moeten niet opgegeven worden uit angst of hebzucht,’ voegt hij er aan toe in reactie op de voorgenomen sancties van de Russische regering tegen Telegram.

Facebook is geen advertentie- of mediabedrijf, ze zijn eigenaar, een makelaar en veilinghuis ineen. Waar P&G de soapserie nog zelf produceerde, spant Facebook anderen voor het karretje. Ze verzamelen alle data van jouw leven en verkopen dat vervolgens aan de hoogste bieder.

De markt voor privacy als product groeit inmiddels als kool. Geholpen door wetgevers, maar vooral omdat we het zat zijn.

Dat je niet weet hoe blockchain eruit ziet of hoe een wasmachine werkt, is tot daar aan toe. Maar dankzij Arjen Lubach weet nu heel Nederland hoe het met haar en zijn privacy zit. Het is aan jezelf om een weloverwogen keuze te maken. Of, zoals mijn buurvrouw zei, gewoon die ‘schattige kattenfilmpjes’ te blijven kijken.

Tussen stimulus en respons zit ruimte (Victor Frankl). En in die ruimte zit onze keuzevrijheid, ons zelfbewustzijn, ons voorstellingsvermogen, ons geweten en onze vrije wil. Je kunt je privacy instellingen op de platformen wijzigen tot je een ons weegt -wat aan te raden is-, volgen doen ze je toch wel, ook als je geen lid bent. Door gebruik van nieuwe technieken als ‘browser (of: device) fingerprinting’ en ‘canvastracking’ zijn cookies onzichtbaar en onverwijderbaar geworden. Zo is de Circel van Eggers bijna rond.

Neesticker

In 1992 bedacht DDMA de neesticker. Inmiddels heeft 21% van de Nederlanders zo’n sticker op zijn voordeur. Om de ruimte tussen stimulus en respons groter te maken, hierbij het verzoek aan DDMA om de neesticker nieuw, digitaal leven in te blazen.

Mijn huisadres heeft er een, nu nog mijn IP adres.

̶ Erik

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s