Blended marketing als recept voor exponentiële groei

DSC_0083

Generatie Alpha* staat voor de deur. Over een aantal jaar heeft IoT het meeste schermgebruik overbodig gemaakt en bereik je klanten vanaf deze generatie alleen nog maar door übergepersonaliseerd te communiceren, te leveren en waardevol te blijven. WIRED magazine stelt het nog voorzichtig in zijn Outlook 2018, maar het luidt wat mij betreft een nieuw tijdperk voor marketing in.

Een belangrijke reden achter het succes van Bitcoin en de achterliggende krachtige blockchain technologie, is het gebrek aan maatschappelijk vertrouwen, juist in wat we zien als ‘trusted’ third parties. Een gebrek waar de old school marketeer al langer mee kampt. Ik zie de uitspraak van mijn oud zorgbestuurder in een MT500-interview nog voor me: ‘… en dat succes hebben we allemaal bereikt zónder marketing!’.

Ja. En denk vooral niet aan de roze olifant in de kamer.

The greatest trick the devil ever pulled was convincing the world he didn’t exist. – Roger “Verbal” Kint, The Usual Suspects

MEA CULPA

Als marketing in staat is kwaad aan te richten, dan kan die impact dus ook ten goede worden ingezet. Dat start met de erkenning dat we de boel hebben geflest.

We zijn zo effectief geworden, dat mensen bang zijn geworden. Bang om iets te kopen wat ze niet nodig hebben, bang voor de cognitieve dissonantie die onherroepelijk gaat volgen en bang omdat bij thuiskomst de buurman toch groener gras blijkt te hebben. Terwijl we juist opgegroeid zijn met het idee dat consumeren goed is voor iedereen.

STEVEN COVEY’S LEIDERSCHAP

Organisaties maken groeiprocessen door. Die gaan alsmaar sneller terwijl de levensduur hard achteruit holt. Let maar eens op de gemiddelde tijd dat een bedrijf tegenwoordig aan de beurs genoteerd staat…

In lijn met Covey’s groeiproces uit ‘De zeven eigenschappen van effectief leiderschap’- van afhankelijkheid via onafhankelijkheid naar wederzijdse afhankelijkheid- zien we een soortgelijke beweging bij ondernemingen;

(1) in eerste instantie is elke organisatievorm puur klantgericht; oplossingen verzinnen op maat gemaakt voor klanten – klanten aan je binden – je klant is je enige bestaansrecht – bedrijven gaan maar door één ding kapot en dat is klanten die wegblijven.

(2)  In de onafhankelijkheidsfase worden ondernemingen meer op zichzelf gericht, leiderschap wordt een belangrijker thema. Uiteraard is dat niet het einddoel, dat is groei. Groei om niet te krimpen en te verdwijnen, groei om meer te kunnen delen met anderen (vrij naar Tony Robbins).

(3) Daarvoor is wederzijdse afhankelijkheid nodig: het delicate spel tussen leverancier en afnemer, tussen fabrikant en groothandel, tussen winkelier en consument. Volgens Covey kom je op dit laatste niveau door te denken in termen van win/win, eerst te willen begrijpen en dan begrepen te willen worden en door synergetisch te werken, in ecosystemen met je klant.

Zonder vertrouwen beland je in een wereld van compromissen. Je tolereert elkaar maar haalt niet alles uit de samenwerking en er is onvoldoende vertrouwen.

WAT VOOR MARKETEER BEN JIJ? VIER VRAGEN

Om als marketeer het vertrouwen terug te kunnen winnen, is het raadzaam dit voor jezelf eens te onderzoeken:

  1. geef je je klanten bevelen (‘nieuw, koop dit, nu, want anders…’)?
  2. probeer je harder dan je buurman te schreeuwen om aandacht van een klant die daar toch niet op zit te wachten?
  3. verkoop je producten waarvan je weet (…) dat ze schadelijk zijn?
  4. produceer je een hoop ruis die je content noemt omdat je te lui bent een verhaal te vertellen…?

Als je op voorgaande vragen meer dan 1x ‘ja’ hebt geantwoord, begrijpen we elkaar.

BLENDED MARKETING: EEN ALTERNATIEF RECEPT

Cor Hospes noemt het storytelling plus content marketing, Seth Godin heeft het over modern marketing. De kern is identiek: marketing als krachtige tool die je nederig in moet zetten.

Ik pleit voor blended marketing; een synergetisch systeem van leveranciers en afnemers, waarbij er geen verschil meer bestaat tussen online en alles daarbuiten (offline/real life), waarin alles realtime en persoonlijk plaatsvindt, waar ‘being there – in the moment’ de authentieke grondhouding is, waar nog wel doelen zijn, maar strategieën continue wijzigen en langere termijnplanningen naar de prullenbak verdwijnen, waar je als nieuwbakken leider geen 100 dagen meer neemt voordat je actie onderneemt (vrij naar McKinsey), waar willen begrijpen en win/win centraal staan, waar compassie naast marktgerichtheid de belangrijkste kernwaarden zijn, waar kwaliteit boven kwantiteit gaat vooral als het content betreft, waar groei steeds sneller gaat, waar het leuker werken is, waar het leuker kopen is…

‘DIT SUCCES WAS ZONDER BLENDED MARKETING ONMOGELIJK GEWEEST’

Mijn doel voor 2018 is deze quote van mijn opdrachtgever in de krant. Wil je ook weten hoe, kijk dan eens op http://www.erikdegier.com of mail naar contact@erikdegier.com.

(*: Generatie Alpha is een term van sociaal wetenschapper Mark McCrindle bedacht als opvolging van de X, Millenials, Y en Z voor iedereen geboren na 2010)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s