Agile scrum, dit is wat ze je er niet bij vertellen

Agile als vermogen om snel en gemakkelijk te bewegen. Vlug, behendig en rap. Projectwerk wordt in delen opgeknipt en weggezet in kortere periodes. Plannen worden regelmatig geëvalueerd en aangepast indien nodig. We bouwen iets waardevols voor klanten, meten de effecten en leren er vervolgens van om aanpassingen te kunnen doen.

We vragen dit van onze medewerkers, ons leiderschap en ook van onze klanten. De wereld verandert snel: je moet je wel aanpassen om niet achterop te raken. Niemand lijkt het ermee oneens te zijn, maar ook niemand leert je ‘HOE’.

Waarden zijn bepalend voor keuzes en gedrag. Als we adaptief gedrag verwachten, welke houding en waarden liggen daar dan onder? Hoe groot is de ijsberg onder water?

Snel aanpassen aan veranderende omstandigheden kan namelijk alleen als je zelfredzaam bent, als je als persoon en team in staat bent om zelf te sturen… als je verantwoordelijk kunt zijn.

In plaats van anderen te vragen om zich ‘agile’ te gedragen, kun je jezelf ook afvragen of je anderen wel genoeg tijd en ruimte geeft om verantwoordelijk te zijn. En misschien eens een handje te helpen als dit niet vanzelf gaat.

Hoe?

Stuur mij een DM. Ik ga het gesprek graag met je aan.

[HT Ali Veenstra]

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s