Robots are coming

Als je de media moet geloven, moeten we bang zijn. Bang voor onze baan, voor onze privacy en zelfs voor ons wezen. Want als we maar genoeg AI en geheugen aan het beest blijven toevoegen, gaat het ons vast en zeker verslaan. Net zoals Kasparov in 1997 van Deep Blue verloor met schaken.

De angst voor robots is van alle tijden. Terwijl er juist nu volop kansen zijn voor ons mensen. Dat vraagt wel om het beest in de ogen aan te durven kijken. En om wat ‘thinking different’…

CONNECTING DOTS

Steve Jobs kon iets wat maar weinig ondernemers kunnen, namelijk actiegericht vooruit denken. Mensen wisten niet dat ze een iPhone wilden, net als Henry Ford begreep dat mensen desgevraagd snellere paarden zouden willen hebben. Als iets nog niet bestaat, dan kun je ook niet weten of je er iets aan hebt.

Wat Steve Jobs daarentegen ook begreep is dat een mensenleven zich niet vooruit laat plannen. Wil je jezelf begrijpen, dan is het enige dat je kunt doen achteraf de bepalende momenten in je leven tot een verhaal rijgen. You can only connect the dots looking backwards.

IRRATIONELE NOBELPRIJS

Mensen zijn irrationeel. Het is niet voor niets dat met Richard Thaler voor de derde keer een Nobelprijs voor de Economie wordt uitgereikt aan een wetenschapper die de irrationaliteit van de mens benadrukt. Waarde vinden we relatief en dat blijkt afhankelijk van onze ervaring. Daarbij zijn we met een duwtje in de rug, de zgn. ‘nudge’, eenvoudig te beïnvloeden. Deze irrationaliteit is geen manco en geen koren op de molen van de coming robots. Juist dit wat ons menselijk maakt en onze ziel raakt, zal helpen om de algoritmes achter ons te houden.

NIEUW DATAFILTER

Het toonaangevende tijdschrift WIRED schreef recent over de opkomst van het extented Berkeley Packet Filter (eBPF). Deze nieuwe techniek zal er over een paar jaar voor zorgen dat we real-time, uit meerdere bronnen en events tegelijkertijd, hoogwaardige data kunnen gebruiken voor beslissingen. Dus niet langer gebaseerd op verouderde data van eerder vertoond gedrag, maar op basis van wat er in het hier en nu plaatsvindt.

Het is niet simpel om data in de juiste context te plaatsen en met inzichten aan te vullen om vervolgens te komen tot een nieuw product. Een concept als eBPF zal impact hebben op bedrijfsprocessen en customer experience. Maar het ‘hoe’ zal afhangen van de first movers, de (interne) ondernemers en start-ups die anders naar data durven kijken.

We kunnen er voor kiezen om te blijven hangen achter de algoritmen van anderen. Maar we kunnen ook voorop lopen en er zelf een ontwikkelen. Think different, act now, look back later.

Als je door wilt praten met experts, let’s Meetup!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s