Twan vs Daan

‘Okee Twan,’ zei Daan. De ondertoon kon niet luider. Eigenlijk zei de gast annex gastheer Daan Roosegaarde tegen Twan Huys dat deze door mocht gaan met zijn programma. Maar wat was er nu eigenlijk aan de hand?

Twitter ontplofte afgelopen vrijdagavond rond half tien. Nu is dat tegenwoordig niet meer zo boeiend, met een paar honderd tweets noemt het noodlijdende Twitter je namelijk al ‘trending topic’. De kracht van Twitter zit ‘m vooral in die eerste vijf minuten nadat er iets gebeurd is, de kracht van het ‘now’. Maar in dit geval liet het mij niet los. En niet alleen mij niet, ik zie nu her en der al bloggers doorkomen met hun relaas van de voorstelling ‘Twan vs. Daan’.

Want alle goeie reviews ten spijt, dat is toch waar we naar hebben zitten kijken met de door Twan zo geliefde kijkcijfers (vond Daan): de strijd tussen twee zeer succesvolle, oprechte, Hollandse vaklieden. Beiden nog niet op de toppen van hun kunnen, dus ze hebben iets te bewijzen. Beiden volledig bewust van de kracht van het nog immer relevante medium televisie.

De oplettende kijker had kunnen zien dat de strijd al ver voor de opnames begonnen was. Briljant idee van gast Roosegaarde om zijn Droomfabriek als locatie te kiezen. Daarmee was hij niet alleen gast maar ook gastheer. ‘Jij bent hier niet de enige die vragen mag stellen Twan,’ aldus Daan.
Volgens format had Twan graag vooraf wat familie en vrienden willen interviewen, maar dat zag de in dit geval wat achterdochtige Daan niet zitten. Achteraf een gemiste kans; het had de balans tussen kritiek en lof wat kunnen terugbrengen en mogelijk kunnen voorkomen dat het als een rode lap op de stier genaamd redactie zou inwerken. De stand: 1-1 en de wedstijd was nog niet eens begonnen.

Dan de ego’s.

Twan heeft een regelrecht kijkcijferkanon gerealiseerd en kan inmiddels iedereen die hij wil op zijn podium krijgen. Van Dalai Lama tot Holleeder, van Anouk tot Rutte, ze komen graag. En eigenlijk is de sfeer altijd wel opbouwend. Goed voor de kijkcijfers en goed voor het imago van de gast (indien nodig).
Daan is een internationale grootheid. Kunstenaar, ontwerper, uitvinder, society figuur. Hij is het allemaal en is onderdeel van zijn succesformule. Hij realiseert zaken en heeft een podium daarvoor gerealiseerd. Knap werk, mogen we als Hollanders trots op zijn. Een goed exportproduct noemen we dat dan.

Er vielen vervolgens klappen links en klappen rechts.

Dat was terug te zien in de tweets; de een voor Twan, de ander tegen, de een voor Daan, de ander tegen. In mijn ogen heeft deze klucht twee verliezers opgeleverd. Als twee spelers met gestrekt been inkomen, is de kans groot dat beiden in het ziekenhuis belanden.
Dan zit er maar een ding op en dat is wonden likken. Zo moet Twan eens kritisch met de stofkam door zijn redactie en zijn zo succesvolle format eens tegen het licht houden. En moet Daan zich afvragen of de inmiddels gevolgde mediatrainingen en immer nabije adviseuses wel goed genoeg zijn. Er was een succes van te maken, een weglopertje als stunt was niet nodig geweest, maar ik geef toe dan moet je sterk in je schoenen staan. Iets wat ons koninklijk huis ook al leek in te voelen.

Hoe moet het nu verder tussen deze twee kemphanen?

In de sport bestaat daar een mooi begrip voor: revanche. Niet in de zin van wraak (alsjeblieft niet zeg), maar als ‘nieuwe partij om het verlies der eerste te herstellen’. Op neutraal terrein, heldere spelregels waar beiden zich aan houden en met respect voor elkaars vak maar vooral voor elkaars succes.

Ik ben blij dat vrijdag de goeie ouwe televisie het weer eens won van Netflix. Maar ik weet nu al waar ik ben tijdens de revanche: thuis voor de buis. En misschien nodig ik zelfs wat vrienden uit om samen te kijken.

Pakken jullie de handschoen op?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s