Schnabbelende roze olifant

Ze helpen niet, maar we krijgen er geen genoeg van. Ook al zijn ze goedbedoeld, ze komen anders over. Wil je een succesvol blog schrijven, zorg dan dat je ze toevoegt. Tijdens de puberteit sla je ze in de wind, zeker als ze van je ouders afkomstig zijn. In het schnabbelcircuit wemelt het ervan.

Adviezen. 

Schnabbelen blijkt afgeleid van ‘met de snavel oppikken’. Maar de artiesten zijn zo druk met hun snavel dat van oppikken niet veel terecht komt.

De zaal wakker schudden

We luisteren graag naar het advies van een ander. En al helemaal als die ander ergens succesvol in is (geweest). Zo bestaat er inmiddels een hele subcategorie van sprekende, dagvoorzittende hockeycoaches. We zijn een succesvol hockeyland, dus dan zullen die coaches ons wel iets kunnen leren. Vooral het bedrijfsleven smult van de parallellen met sport.

De coach die afgelopen woensdag tijdens de Technische Unie Verkoopdag op het podium stond om de dag af te trappen, zal toch zeker zo rond de drie tientjes per aanwezige in de zaal hebben gekost, maar zijn opdracht was dan ook niet mals. Want ondanks dat het zo slecht niet gaat met Technische Unie, was het toch de taak van de goudencoach Marc Lammers om onze verkopers letterlijk en figuurlijk wakker te schudden.

Als kersverse middenmanager op het Centrale Kantoor had ik het genoegen bij deze Verkoopdag aanwezig te zijn. En ondanks het feit dat ik wist dat Marc zou gaan praten over baden in ijs en de backhand van Sylvia Karres, stel ik mij open op en in afwachting van wat komen gaat.

Focus op jezelf en je team

Marc ging vol energie van start. ‘Winnen is veel belangrijker dan meedoen, geloof Pierre de Coubertin niet!’ Waarop hij vervolgde: ‘Focus niet te veel op winnen of verliezen, want je hebt niet alle omstandigheden in de hand.’ Hij haalde daarbij het afgezaagde voorbeeld uit NLP aan: ‘als ik zeg: denk niet aan een roze olifant…, ja-ja-ja, zie je nou wel!’. Bij mij heeft het nooit gewerkt, maar dat voorbeeld heb ik onderhand toch echt iets te vaak gehoord. Wat dan wel? Focus op jezelf en je team. Want op die zaken heb je invloed. Als Marc al een advies geeft, is het dus vooral om van jezelf uit te gaan.

Als Content Marketing team proberen wij een bijdrage te leveren aan groei van de organisatie. En groei geeft energie. De klant voor ons winnen is het doel. Maar in lijn met het idee van Marc moet je daar dus niet te veel op focussen. Je hebt namelijk niets te zeggen over de klant laat staan over de omstandigheden waarin je hem en haar voor je probeert te winnen. Welke houding je kiest en wat je er vervolgens mee doet, maakt het verschil.

Toen Marc en zijn ploeg het goud verloren (zo noemen ze dat in sporttaal als je zilver wint) heeft hij zijn psycholoog gebeld met de vraag: ‘hoe krijg ik mijzelf en dit team zo ver om er de komende vier jaar weer tegenaan te gaan en nog een keer voor goud te gaan?’. Zijn antwoord was: stop met woorden, stop met e-mailen, maar vertel een verhaal. Marc koos voor het verhaal van Derek Redmond. En de rest is geschiedenis.

Mensen raken gemotiveerd door verhalen. Ik denk dat je een betere definitie voor ‘content’ niet kunt geven. Want beelden of woorden zonder begin en eind, zonder context, zonder helden en mensen in nood, zonder worsteling en overwinning, zijn in de digitale wereld niet anders dan enen en nullen.

Verhalen kun je doorvertellen -dat doen we al eeuwen- maar je kunt ze niet kopiëren, je kunt ze niet nadoen. En dat maakt die verhalen misschien wel tot de nieuwe merken van deze tijd.

Het verhaal van Marc Lammers bleek effectief. De zaal was wakker. En ik zal in mijn zoektocht naar het verhaal van Technische Unie niet aan Marc’s roze olifant denken.

Toch prettig, zo’n advies.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s