Ook een platte wereld heeft twee kanten

bru-150312-Coppers_900_web

De wereld van dieptejournalist Jean-Pierre Geelen van de Volkskrant is door het live Periscope-verslag (van de Jumbo-supermarkt in Groningen) van Rianne Schuurman een stukje platter geworden.

‘Eendimensionaal nieuws, doorgaans zonder meer betekenis dan dat er iemand bij was.’ De angst van Jean-Pierre lijkt een beetje op de geluiden rondom de introductie van de eerste mobiele telefoons met camera. ‘Oh jee, nu is iedereen journalist.’

Dat is -pfff- niet gebeurd en gaat nu ook niet gebeuren. Maar de angst van het journaille zit diep. Want die plattere wereld heeft twee kanten, letterlijk en figuurlijk. No matter how you flip a pancake, there are always two sides.

Ja. De wereld wordt fysiek platter: we kunnen nu zonder die opdringerige mening van de journalist zelf een beeld vormen en kiezen wie de voice-over mag doen. Maar wordt de wereld ook platter in de geest van Geelen? Verliest informatie of nieuws aan waarde omdat de betekenis ontbreekt?

Of gaan we nu zelf betekenis geven? Rianne werd door haar volgers aangespoord om nog even door te gaan. Dat wilde ze wel, maar dan wel onder het genot van een glaasje wijn dat ook nog naar haar gebracht werd door een van haar volgers. Na een gemiddeld NOS Journaal vandaag de dag, ben ik echter blij als het weer achter de rug is.

Mensen die De Cirkel van Dave Eggers gelezen hebben, konden dit zien aankomen. Misschien leuk om te weten dat men in Silicon Valley slechts even de schouders heeft opgehaald voor dit diepgaande stuk literatuur en daarna gewoon weer aan het werk is gegaan.

Dit zou wel eens een goed moment kunnen zijn voor journalisten om zich te laten omscholen tot ICT programmeur. Om de eentjes en nulletjes te begrijpen en betekenis te geven, zal je diep na moeten denken.

Zometeen op weg naar het Volvo Ocean Race Festival Den Haag. Ik denk erover een live Periscope-verslag te doen. Volg je me nog?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s