Bullshit job met inhoud

Marketeers hebben een hoop uit te leggen. Is het niet aan de klant, dan wel aan de eigen organisatie, aan vakgenoten en steeds vaker ook aan de maatschappij.

Naarmate organisaties groeien, ontstaat er een natuurlijk onderscheid tussen mensen die producten ontwikkelen en mensen die producten vermarkten. De uitdaging is om niet te ver van elkaar verwijderd te raken.

Marketing is een van de primaire activiteiten uit de Waardeketen van Porter, maar alleen de gehele keten voegt meer waarde toe dan zijn afzonderlijke delen.

Hoe komen we als marketeers uit deze crisis? Hoe pakken we het initiatief terug?

Kop in het zand steken heeft geen zin als journalisten en mediamensen marketeers maar al te gretig blijven afschilderen als verplaatsers in tegenstelling tot createurs van waarde.
‘Bullshit jobs’ noemt Rutger Bregman van De Correspondent dit. Je kunt je in dit kader afvragen in hoeverre de beroepen marketeer en journalist wezenlijk van elkaar verschillen.

Een andere reactie is overschreeuwen. Maar als je dat doet, raak je op lange termijn je stem kwijt. Vraag maar aan Jan Smit. Jan heeft niet voor niets zijn stem aangepast naar een niveau waarmee hij langer klachtenvrij z’n liedjes kan blijven zingen.
Een interessante manier van overschreeuwen heb ik laatst kunnen ervaren tijdens een workshop van InnateMotion. Het idee was dat marketeers een hoop kunnen leren van activisten. En dan krijg je dat Coca Cola zich mengt in het Amerikaanse debat over racisme met een peperduur spotje tijdens de Superbowl.

Marketing genereert waarde door het ontwikkelen en opschalen van kansrijke product/markt combinaties. Maar wil marketing echt zijn plek in de waardeketen veilig stellen, zal het inhoud moeten krijgen.

Zo is de marketingdirecteur van Jetblue ook verantwoordelijk voor de aanname van het personeel (via Seth Godin), is de marketingdirecteur van Unilever ook verantwoordelijk voor het MVO-beleid en vat Steve Jobs het kort en bondig samen:

‘Great products, great distribution and great marketing. That’s all it takes to build a great company.’

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s