Wat zet jij boven de streep?

Ons geduld is op. De lange termijn wordt genegeerd. We staan ‘altijd aan’ dankzij laptops en smartphones, reageren realtime op digitale impulsen en laten ons sturen door slimme algoritmes. Of de nieuwe video-app Meerkat ‘the next big thing’ gaat worden  is nog niet te zeggen, maar het volgen van livestreams is een feit. Volgens Rutger Bregman van De Correspondent heeft het ‘rendementsdenken’ ons juist geen rendement opgeleverd en moeten we ons afvragen hoe we meer tijd, energie en geld kunnen vrijmaken voor wat we echt van waarde vinden. ‘Het rendementsdenken van de afgelopen 30 jaar is inefficiënt, geldverslindend en mensonterend geweest,’ aldus de Correspondent Vooruitgang.

Het probleem met de meetbare succesfactoren van het rendementsdenken, is dat deze gericht zijn op de korte termijn: leerlingen, diploma’s, kijkcijfers, winsten, uurtjes, patiënten.
Maar efficiëntie bereik je niet met een korte termijn blik.

Korte versus lange termijn investeringen

Procter & Gamble introduceerde ooit de begrippen Above the line (ATL) en Below the line (BTL). Deze grondleggers van marketing zoals wij dat kennen begrepen dat er een verschil was tussen een investering voor de korte termijn (een-op-een, direct marketing en promoties) en investeringen voor de lange termijn (gericht op de massa). Boven de streep staan de kapitaaluitgaven, onder de streep de lopende uitgaven.

Het verschil is interessant. De bouw van een ziekenhuis staat ATL, terwijl de salarissen van medewerkers BTL staan. Uitgaven aan salaris zijn bij uitbetaling direct weg (nu zal de medewerker niet meteen vertrokken zijn), maar een ziekenhuis blijft staan om over langere periode meerdere patiënten te kunnen blijven behandelen. De lange termijn zorgt zo voor meer productiviteit en efficiëntie.

De korte termijn druk om te presenteren maakt niet alleen studenten in het Maagdenhuis boos, maar maakt ook traditionele instituten angstig. Zo is het Wilhelmina Kinderziekenhuis voor het eerst sinds 127 jaar bang voor zijn voortbestaan: zorg wordt beter (en er is dus minder van nodig), er komen alternatieven, er is nooit echt in het merk geïnvesteerd, men was er gewoon. Vooral dat laatste is niet meer genoeg. De markt is voelbaar en dus onderzoeken veel grote zorginstellingen nu hoe ze marketing in de organisatie een plek kunnen geven.

Terug naar de toekomst

Het ‘nu’ wordt ondertussen steeds drukker: contentfabriek Buzzfeed houdt van zijn 18 miljard impressies op Facebook, Twitter en Pinterest maar zo’n 420 miljoen website kliks over. Dat is 2,33%. We zijn aan het verdrinken in alle content.

Combineer de camera’s van GoPro met Meerkat en de cirkel van Dave Eggers is bijna rond. Dat het niet zo’n vaart zal lopen, staat ook in zijn bestseller beschreven.

We moeten terug naar de toekomst. Terug naar het lange termijn denken.

Schuimpjestest

In jaren zestig van de vorige eeuw deed de beroemde schuimpjestest van Stanford University een hoop stof opwaaien: je kunt er nu eentje meteen opeten, maar als je wacht tot ik straks weer terug ben, krijg je er twee. Impulscontrole ligt ten grondslag aan de emotionele zelfcontrole en is daarmee een van de meest fundamentele psychologische vaardigheden.

Kun jij je impuls onder controle houden als je weet dat het je meer oplevert? Kun je overzien dat efficiëntie pas ontstaat als je de lange termijn meeneemt in je investeringsbeslissing?

‘Life is about timing’ -Carl Lewis.

Vraag je af wat voor jou echt van belang is. Wat zet jij boven en wat onder de streep? Wat ben je bereid nu op te geven voor iets beters in de toekomst? Welk schuimpje kun je nu laten liggen als je weet dat het er morgen twee kunnen worden?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s