Fit is het nieuwe Rijks

Terwijl ISIS Assyrische schatten sloopt voor wat free publicity, was Wim blij. Iedere generatie moet volgens de mediagenieke directeur van Het Rijks kennis kunnen maken met Rembrandt. Voor mij en mijn generatie was daar dan ook de Late Rembrandt tentoonstelling en afgelopen week mocht ik twee uurtjes naar binnen.

Sinds de heropening was ik er nog niet geweest, de laatste keer daarvoor zal zo’n 30 jaar geleden zijn geweest. Het gebouw is met één woord: fenomenaal. Al die Rembrandts bij elkaar ook. Wim heeft een punt. Rembrandt legde zich nooit neer bij de artistieke conventies, hij zocht de grenzen van het betamelijke op, aldus Wim. Een man naar mijn hart, Rembrandt dan.

B_PEnhDW0AAkzTb

De dag erna ging bovenstaande foto de wereld over. Je ziet vrijwilligers van de Stichting Ambulance Wens de laatste wens van iemand in vervulling brengen.

Onlangs kon de inmiddels overleden oma van mijn vrouw ook op deze manier bij de crematie van de oom van mijn vrouw aanwezig zijn (…). Omdat het niet echt een laatste wens was, mocht ze er van de betrokken vrijwilligers nog een keer gebruik van maken. Helaas is dat er niet meer van gekomen.

Zowel de stichting als de tentoonstelling zijn bijzonder. Terecht dat dit beeld ‘viral’ gaat.

Aangezien ik toch in het Rijks was, ook weer even langs de Nachtwacht gegaan. Opgerold in een bunker heeft het een wereldoorlog overleefd. Het mooiste beeld van de dag zag ik daar. Twee klassen kinderen luisterden aandachtig naar uitleg over het schilderij.

Kunst raakt. Of het nu een stervende vrouw is, een klas kinderen, een marketeer die een vrije middag besteed aan het Museumplein of barbaren die de geschiedenis willen herschrijven (het schrijven van geschiedenis blijkt toch lastiger).

Het Stedelijk verderop deed het op z’n eigen manier. Of ik tegen een beloning van 3 euro een paar vragen over de markteconomie wilde beantwoorden?
Het bleek onderdeel van het werk van Tino Sehgal en ik dus ook even. Moet je net een blogger hebben met dat als een van de thema’s. Met als enige verschil: dit keer kreeg ik betaald.

Een ervaring en 3 euro fitter reed ik terug naar huis.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s