Marketeers stop met gluren

Het marketing vak wordt volwassen en krijgt inhoud. Sociale media verdienen een kans om een serieus onderdeel te worden van de marketing mix. Dat vraagt om een andere kijk. Een kort overzicht van waar we als marketeers vandaan komen, nu staan en naar toe gaan met sociale media.

A: It says here we should be on the internet.
B: Why?
A: It doesn’t say.

Deze discussie tussen twee managers komt uit een stripje dat ik gebruikt heb bij mijn afstuderen. Het was de kern van mijn betoog: internet is prachtig, maar geen Haarlemmerolie. De tijdgeest had wat weg van Alice in Wonderland ‘als je niet weet waar je naar toe gaat, maakt het ook niet uit welke weg je neemt’. Een paar bubbels later lijkt er niet veel veranderd. 

Eind 1999, nog voor de eerste internet bubbel, werd ik ir. in Twente met een scriptie over hoe internet in te zetten voor Unilever’s vettendochter Loders Croklaan. De opa van mijn vrouw vroeg mij tijdens het colloquium: ‘wat is het nut hiervan voor de maatschappij?’. Een goede en terechte vraag. Het heeft in het hoofd van mijn begeleider ongetwijfeld meegespeeld dat mijn eindcijfer zo op een 8 is blijven steken.

Marketeers springen van nature als vliegen op de stroop bovenop nieuwe digitale trends en kekke sociale netwerken, maar gaan voorbij aan de basis: heeft het nut, draagt het bij aan de bedrijfsdoelstellingen, draagt het bij aan groei in de brede zin van het woord?

De onbegrepen media

Een korte schets van het huidige sociale media landschap;

1. De taart is verdeeld
In 2002 zag LinkedIn het levenslicht, Facebook startte in 2004 en Twitter rond 2006. Inmiddels lijken sociale media volwassen geworden en is de taart verdeeld. De tijd van experimenten of het water testen is definitief voorbij.

2. Bedrijven bloggen weinig
Een ander onderdeel van digitale media is het bloggen & vloggen. UMass-Dartmouth onderzoek (via @Forbes): in 2008 hield 16% van de Fortune 500 bedrijven een openbaar blog bij. Zes jaar later in 2014 blijft dat cijfer steken op 31%. En dan zijn dit cijfers nog uit het vooruitstrevende, vooroplopende Amerika. En betreft het alleen bloggen.

3. We lijken het maar niet te begrijpen
Voordat je vertrouwen krijgt, moeten anderen je eerst leren kennen en ook nog aardig vinden. Het recht om iemand te mogen adviseren, moet je verdienen. Marketeers kunnen maar niet kunnen ophouden over zichzelf te praten. Nee, die nieuwsbrief gaat NIET over jou, die gaat over de wereld van de klant. Hoe specifieker en persoonlijker, hoe beter.

Achterstallig onderhoud aan Maslow’s pyramide

Uit onderzoek blijkt dat mensen op sociale media vooral contact onderhouden met hun vrienden en familie, ‘gluren’ staat op een tweede plek. Een derde kleine groep genereert ook met regelmaat nieuwe content.
Hieruit blijkt dat sociale media dus vooral sociaal en niet digitaal zijn (je kent elkaar al en dan volg je elkaar ook via sociale media). De groep producenten is maar klein en bestaat deels uit activisten en notoire klagers en allerhande ruziezoekers. De groep ‘gluurders’ daarentegen vind ik nog het interessantst. Daar lijkt een soort onbehagen achter te zitten. We zijn egoïstisch op zoek naar steeds een volgende ‘how to’, naar een mantra om ons (werkende) leven richting te geven, naar de 5 tips om en de 8 kenmerken van. We krijgen er maar geen genoeg van.
Het tekent het individualisme en het collectieve ongemak. Er wordt een beroep gedaan op je capaciteit om propaganda en marketing van informatie te onderscheiden. Er is een hoop ruis op de lijn. We zitten al een tijdje bovenin de pyramide van Maslow om erachter te komen dat de basis achterstallig onderhoud heeft.

Marketing wordt volwassen en krijgt inhoud

Het zijn prachtige tijden voor ons marketeers. Eindelijk wordt ons speeltje (woord en beeld om mensen te helpen) onderdeel van het product. Er is geen retailer meer die zich zonder webshop durft te vertonen.

We gaan niet meer over die ene P van promotie, er is iets aan de hand met de P van product. Steeds vaker hoor je dat marketing meer inhoud of betekenis krijgt. Unilever heeft marketing zelfs samengevoegd met z’n MVO beleid: ‘twee keer zo veel omzet, de helft minder last voor natuur en milieu’.

Slechts 1 klik verwijderd

Succes volgt zodra we stoppen met alleen maar te gluren op sociale media en beginnen met voor onszelf na te denken. En dan focussen op hoe we kunnen bijdragen aan toegevoegde waarde en groei. De tijd van klakkeloos meelopen en retweeten is voorbij. Je moet nu begrijpen hoe digitalisering ingrijpt op bedrijfsprocessen om vervolgens een brug te kunnen slaan met klantinzichten.

Dit gaat over een oprecht en duidelijk verhaal dat mensen blijft verrassen en inspireren en zo de relatie warm houdt.

Zonder dat ben je slechts 1 klik verwijderd van vergetelheid.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s