Hoe zorgmanagers betere marketeers kunnen worden

Stoor jij je wel eens aan marketing? Vind jij ook dat goede wijn geen krans nodig heeft? En moet je er al helemaal niet aan denken om marketeers aan te nemen in een branche waar marktwerking zijn glans zo onderhand wel kwijt is? Je bent niet de enige.

Marketing als middel om te groeien ten koste van de ziekte of portemonnee van de klant of ten koste van de concurrentie is uit den boze. En als marktwerking betekent dat alleen gezonde of hoogopgeleide mensen een lage zorgpremie betalen, kun je wel stellen dat de solidariteit uit het systeem verdwijnt.

Maar als bestuurder, manager of medewerker in de zorg, ben je altijd onderdeel van een merk met een eigen reputatie en imago. Dat merk zorgt ervoor dat;

  1. mensen bij je willen werken,
  2. dagelijks met plezier naar hun werk gaan,
  3. dat je beter met zorgverzekeraars en leveranciers kunt onderhandelen voor hogere vergoedingen of lagere kosten,
  4. dat je vaker de pers haalt, gratis,
  5. en dat je betere marges weet te realiseren.

Maar het gaat niet alleen om het merk. Communicatie, internet en sociale media zijn inmiddels vast onderdeel geworden van het product ‘zorg’. De juiste informatie, in de juiste hoeveelheid en op het juiste moment bij de juiste patiënt overbrengen is een van de grote uitdagingen van dit moment. Te veel informatie leidt tot overempowerment of onnodige angst, te weinig kan schadelijk zijn voor je gezondheid.

Zorg wordt persoonlijker. We blijken steeds beter in staat om individuele patiënten zorg op maat te bieden.
Zo werkt Stannie Driessen van Vilans aan een ‘Toolkit persoonsgerichte zorg’ te downloaden via deze link.
‘Zorg is geen maatje 48’ aldus Jan Joost Meijs van Gezondheidscentrum De Roerdomp in Nieuwegein in het kader van Integrale Diabeteszorg. Die zorg wordt toegespitst op de mate waarin de patiënt tot zelfmanagement in staat is. Zodra je te horen hebt gekregen dat je diabetes hebt, treedt er voor ieder type patiënt een ander protocol in werking. Steeds vaker wordt onderscheid gemaakt tussen doelgroepen met hun eigen karakteristieken, wensen en behoeften. One size does not fit all.

Hiervoor zijn geen marketeers of externe adviseurs nodig. Je kunt zelf categorieën aanbrengen binnen jouw populatie en behandelingsprotocollen en -processen daarop afstemmen. Het gaat niet alleen om het moment dat de patiënt bij je op de stoep staat, ontdek ook wat er vooraf ging en wat erna volgt. Kruip in de huid van je doelgroep en krijg zo een indruk van de Patient Journey: de bepalende momenten, emoties, contacten, kanalen, touchpoints en belevenissen in alle fases die een patiënt doorgaat. Het zijn de kansen om waarde toe te voegen.

Middelen en technologie hoeven geen beperkingen meer te zijn. Eén-op-één interacties zijn binnen handbereik en persoonlijke zorg komt dichterbij.

Leuk als je jouw eigen ervaringen met mij wilt delen, ik hoor ze graag!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s