Het kleinste sociale netwerk

Een foto zegt meer dan 1000 woorden. Deze inmiddels ruim 100 jaar oude uitspraak heeft de laatste 5 jaar een nieuwe dimensie gekregen. Sinds een paar invloedrijke onderzoeken uit 2011 over het effect van beeld op internetgebruik, heeft een hele gemeenschap aan zogenaamde internet- en communicatieprofessionals het woord verruild voor beeld.
En nu ook het beeld aan ‘engagement’-kracht lijkt te gaan verliezen, stappen we over op: film. Nog meer beeld.

Tegelijkertijd spreken meer mensen zich publiekelijk uit tegen de ‘woordeloze beeldcultuur’. De erudiete Belgische psychiater Dirk De Wachter beschrijft patiënten die de vraag ‘hoe is het met u?’ niet meer onder woorden kunnen brengen. ‘Ik kan alleen nog maar liken, ik kan me niet ongelukkig voelen, ik heb er geen woorden voor’.

Reclameman Roland van der Vorst schreef er onlangs een column over in het FD ‘Cijfers, beelden en het woord’. Woorden zetten mensen in beweging, stellen normen en geven morele richting aan. Cijfers en beelden kunnen dat niet. Het gebrek aan woorden leidt tot gebruik van abstracties. En dat brengt je niet verder in het beantwoorden van wezensvragen. Laat staan dat je mensen met je meekrijgt. Aldus Van der Vorst.

Het kleinste sociale netwerk dat we kennen is het gezin. Offline, real time, any time. Met de relatie tussen man en vrouw als huwelijkse samenspraak en daarbij de potentie van creatie van nieuw leven. Het sprekend wezen gold lange tijd als meest uitzonderlijke eigenschap van de mens. Spraakvermogen om te communiceren, de potentie om te ontwikkelen, het bijbrengen van tradities, idealen en doelen. Om te leren, om te motiveren en te inspireren.

Doel van het leven, volgens Dirk de Wachter is niet ‘gelukkig zijn’, maar ‘een goed leven te leiden’ (en dan komt dat geluk vanzelf wel een keer). Maar wat is ‘goed’?

Schermen zijn niet meer weg te denken uit ons leven. ‘Papa, weg met die mobiel’ krijg ik (nog te) vaak te horen. Maar hoe meer tijd we besteden aan het kijken & liken van plaatjes en straks dus vooral nog filmpjes, hoe minder we met elkaar verbonden zijn, hoe minder we leren. En samenlevingen zijn juist afhankelijk van dit soort hoekstenen.

Beelden kunnen eenduidig en taal overstijgend zijn. Handig in globaliserende wereld. Maar ze zijn een representatie van iets anders, iets groters. Van een verhaal of idee. Een prachtige foto van Martin Luther King vertelt niets als je de context van zijn strijd niet begrijpt. Ideeën verspreiden zich horizontaal en niet verticaal. Een foto zegt meer dan 1000 woorden. Maar dan moet je die 1000 woorden eerst kennen.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s