Kinderschoenen

Pling! Een nieuw bericht in mijn inbox. Eigenlijk was ik ‘t  alweer vergeten: mijn ingestelde Google Alert op de trefwoordencombinatie ‘marketing’  en ‘zorg’. Het lijkt erop dat Google geen raad weet met de ambivalentie van de vakgebieden.

De titel van het door Google gevonden artikel op Marketingfacts bevestigde mijn voorzichtige vermoeden: ‘Staat online marketing in de zorgsector nog steeds in de kinderschoenen?’ vroeg @Fatimadevos zich af na haar bezoek aan het frivool klinkende Zorgmarketingfestival 2014. De sceptische ondertoon van de titel weerhield mij er als marketeer & merkstrateeg in de zorg echter niet van om verder te lezen.

Geboeid las ik over de ervaringen van Jan van Bodegom met zijn Alexander Monro Ziekenhuis. Mooi opgetekende quote van Fatima: Extra les voor Jan zelf: “Ik heb inmiddels geleerd dat marketing ook een vak is. Zoals ik mijn instrumenten heb, hebben marketeers dat ook.” En Jan kan het weten: zowel marketing en branding zijn volledig ingebed in de dagelijkse praktijk van het ziekenhuis. Het geheel is meer dan de som der delen.

Het verslag van de dag leest lekker weg en Fatima eindigt met een positief kritische noot: ‘Juist deze wereld – waar zo enorm veel vakkennis, compassie en behoefte aan menselijk contact aanwezig is – is uitermate geschikt voor de inzet van veel online tools. En die mindset en expertise zijn er nog niet.’

Daarmee sluit ze zich aan bij het steeds groter worden leger van experts en stuurlui die roepen dat alles anders wordt door online- en social media. Consumenten aan de macht, merken krijgen minder invloed en bedrijven mogen slechts een rol spelen in het beheer van het merk, etc. etc.

Dat overdreven technologische optimisme en nieuwe merkdenken is echter niet nieuw maar van alle tijden. Het blijken keer op keer geen revoluties maar evoluties. Met twee stappen vooruit en een terug. En ook met een natuurlijk selectiemiddel: als het namelijk niets toevoegt, stopt het ook vanzelf weer. Wel een oplossing, maar er bleek geen probleem. Zo werd SMS pas populair nadat KPN al volop MMS aan het uitrollen was. Niemand had het verwacht, iedereen was verrast. En recenter weet WhatsApp in al z’n eenvoud zowel SMS als E-mail buitenspel te zetten. ‘E-mail is voor mijn ouders en het versturen van bestanden’ aldus de jeugd van tegenwoordig.

Ik ben niet zozeer enthousiast over de digitalisering als wel over de huidige tijd van experimenteren, van vallen en opstaan. En daarmee sluit ik mij helemaal aan bij @Fatimadevos. Als we de patiënt en zijn journey centraal weten te zetten, gaan we vanzelf de rode draden (‘stories’) ontdekken en dan is het slechts een kwestie van verbinden. Zo treden hopelijk meer mensen in de voetsporen van Jan van Bodegom.

In de zorg, waar persoonlijk contact en aandacht zo belangrijk zijn, is het verstandig om terughoudend te zijn met de digitalisering van dat persoonlijke aspect. Crux is te ontdekken waar online en offline wereld elkaar op duurzame wijze kunnen versterken en voor iedereen waarde toevoegen. En zonder kinderschoenen steeds 1x vaker op te staan dan dat je gevallen bent.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s